Skip to main content

Vin & Vandring i Albanien

- lättare vandringar, vingårdar & historiska byar & städer

Tänk dig att att vandra bland olivlundar och vinrankor i ett kuperat landskap med gröna kullar blandat med besök på lokala vingårdar. Denna resa bjuder på natursköna vandringar runt Berat & Gjirokaster, båda är del av Albaniens världsarv till sköna strövtåg längs havet i söder. Vi njuter av vackra vyer, viner och naturligtvis det smakrika albanska köket både på restaurang och hemma hos. Nu har du chansen att få uppleva Albanien tillsammans med vår guide och värd Josif, som växt upp under kommuniståren. Han visar oss det bästa av hans nya Albanien. Det albanska köket överraskar och både naturen och historien får oss att häpna. Vi reser från majestätiska berg till ett karibiskt hav. Under tiden berättar Josif sin familj och landets historia, som de flesta varit totalt ovetande om och vi alla berörs starkt av. Vi bor en natt i Berat innan vi beger oss söderut till Gjirokaster där vi bor två nätter, vidare mot kusten och badorten Himare för två nätter och resan avslutas med en natt i huvudstaden Tirana. Genom att bo på olika platser kan vi utforska stora delar av Albanien och täcka in de allra bästa platserna i detta lite ”oväntade” land.

Fritextsökning

Reseledare

Josif Paparisto
Är född och uppvuxen i Tirana och bodde i Sverige under tidigt 90-tal och uppfyller nu sin livsdröm att visa Albanien för svenska resenärer.

Albanien

Albanien

Albanien ligger på Balkanhalvön i sydöstra Europa. Landet är till ytan något mindre än Småland och beläget vid Otrantosundet, där Adriatiska havet möter Joniska havet. Tvärs över Otrantosundet ligger Italiens ”stövelklack”.  Albanien har gräns mot Montenegro, Kosovo, Makedonien och Grekland. Tre fjärdedelar av Albaniens yta upptas av berg. En dryg tredjedel är täckt av skog som i huvudsak består av lövträd. Landets genomsnittliga höjd är drygt 700 meter över havet.
Albanien är ju landet som har allt - snöklädda berg, kristallklara sjöar, stoltserar med en kustremsa som är hela 40 mil lång och världsarvslistade ottomanska städer. Södrakusten kantas på många håll av dramatiskt höga berg och precis överallt kan man blicka ut över ett kristallklart hav som skiftar i kornblått eller smaragdgrönt.

MODERN HISTORIA
Efter andra världskrigets slut 1944 tog den kommunistiska rörelsen makten över landet utan Moskvas ingripande, och en enpartistat formades. Albanien blev alltmer ett slutet land, och fjärmade sig både från väst och forna allierade i öst, höll sig på sin kant, oavhängigt både Sovjetunionen och Kina. Det var annorlunda, allvarligt, anspråksfullt. Albanien var ett undantag. Inte så underligt att unga revolutionerer från väst på 70-talet tog flyget till Tirana för att ta del av undret, så annorlunda än det gamla giriga sovjetkommunismen men landet var ändå en partistat där straffrätten var ”ett vapen i klasskampen”, religionen förbjuden, medborgarna varken fick lämna landet eller röra sig fritt inom det. Dödsstraff fanns för 34 olika sorters brott, bland annat för ”mot staten riktat agitation och propaganda”. Inga influenser utifrån var tillåtna, och att klippa sig i en västerländsk frisyr eller bli påkommen med att titta på italiensk tv var tillräckligt för att bli arresterad av säkerhetspolisen och torterad eller skickad till fångläger. Den fruktade säkerhetspolisen Sigurimi fanns överallt och angiverisystemet var utbrett.  Religion förbjöds och ateism infördes, och många inskränkningar såsom abortförbud och skilsmässoförbud infördes. Samtidigt genomfördes omfattande program för att minska analfabetismen i landet och landets första högskola byggdes.
Den kommunistiska diktatorn styrde det lilla landet med Stalin som förebild under drygt 40 år, från 1944 till sin död 1985. Han efterträddes av Ramiz Alia som inledde en försiktig reformpolitik. Men Albanien förblev det fattigaste landet i Europa och albanernas missnöje med regimen ökade.
Till slut spred sig omvälvningarna i Östeuropa 1989 även till Albanien. Allt fler försökte lämna landet, samtidigt som kraven på demokrati ökade. I december 1990 gav regimen med sig och tillät flerpartisystem.  I mars 1991 hölls det första valet
Ekonomisk kollaps året 1997 följdes av folklig revolt, och en FN-sanktionerad fredsstyrka sändes in i landet för att upprätta ordningen. Några år in på 2000-talet började ekonomin växa och en modernisering av Albanien inleddes. I april 2008 erbjöds Albanien medlemskap i Nato och ett år senare trädde landet in i försvarsalliansen.

Sedan kommunistregimens fall 1991 har albansk politik präglats av bitter kamp mellan två stora partier: det konservativa Albaniens demokratiska parti (PD), som har försökt utplåna det kommunistiska arvet, och Albaniens socialistparti (PS), som uppstod ur det gamla kommunistpartiet. Lika länge har ett albanskt medlemskap i EU varit ett övergripande politiskt mål för båda partier. PS styr landet sedan 2013 och fick förnyat förtroende av väljarna i valet sommaren 2017.
Nu har Stalin, Lenin och Enver ställts undan. Albanien har en vald regering, dödsstraffet har avskaffats, yttrande och tryckfrihet råder. Fortfarande fattigt, korruptionen har ätit sig in överallt, de unga utbildade vill lämna landet. Albanien vill in i EU - som svarar att så länge cannabisodlingarna, de kriminella nätverken, den illegala vapenhandeln, de överfulla fängelserna, diskriminering av kvinnor och flickor … får fortsätta, tyvärr. Där är vi nu och det är ju detta land som vi är på väg att besöka.

Albanska köket
Den traditionella albanska husmanskosten innehåller många grönsaksbaserade rätter som spenat- och ostpaj och fylld paprika, tomat och äggplanta, men även mustiga grytor med kalv eller fårkött. Till efterrätt serveras ofta ett dignande fruktfat. Vid kusten frossas det i fisk och skaldjur, som ofta äts gravat eller grillat. De italienska influenserna märks tydligt i det albanska köket. Pizza, pastarätter och risotto är vanliga maträtter som smakas minst lika bra som i grannlandet Italien. Landets södra granne influerat också köket, med fetaostliknande fårost, oliver, grillade grönsaker och moussakaliknande rätter. Baklava är en vanlig efterrätt. Genom resans gång  tar vi del av en blandad kost, närodlat, ekologisk, lätt och hälsosamt.

LOKALA DRYCKER I ALBANIEN
Det finns flera inhemska ölsorter, där Korca och Tirana är av de vanligaste. Öl heter bire på albanska. Albanien har en liten, men förvånansvärt högkvalitativ vinproduktion, och historiska fynd visar att man har odlat vin här i många tusentals år. Vinområdet Berat och Lezha, i bergen ovanför Tirana och Durres är väl värt ett besök. Den tradionella spriten raki är det mest populära valet och görs av druvor.

SEDER OCH TRADITIONER
Albaner är ett traditionsbundet folk, med urgamla kulturella förställningar om hur man beter sig i olika situationer. Besa är en slags hederskod som bland annat innebär att man håller sina löften och ser till att utföra de plikter man har tagit på sig.

GÄSTFRIHET
En viktig del av den albanska identiteten är gästfrihet, något som blir väldigt tydligt när man som turist besöker landet. Ingen ska behöva gå hungrig, och behövs en sovplats ställer albaner alltid upp. Konceptet hotell är därför ett ganska nytt påfynd, för varför behövs det när besökare kan sova hemma hos byborna istället?

BLODSFEJD
Blodsfejd är en sed som idag är förbjuden, men som ändå förekommer i avlägsna bergsbyar. Om någon från en by eller familj blir mördad av en annan by eller familj så dikterar Kanun blodshämnd, något som kunde pågå tills alla män på båda sidor var döda. I byn Theth i norra Albanien finns fortfarande små hus eller torn, där dömda män kunde söka skydd undan blodhämnden.

MATRIARKAT
Albanerna själva säger ofta att deras kultur är ett matriarkat, att det i praktiken är kvinnorna som bestämmer. Trots det är våld inom äktenskapet vanligt, så till den grad att myndigheter genomfört flera kampanjer för att förmå män att sluta slå sina fruar. Barnaga är också vanligt.

RELIGION OCH VIDSKEPLIGHET
Äktenskap mellan par som tillhör olika religioner är vanligt. Många judar fick också fristad  i Albanien under andra världskriget. Många är också vidskepliga, bland annat anses vitlök kunna ta bort onda andar.

Dagsprogram

  • Dag 1: BERAT

    Vi flyger med Austrian från Arlanda via Wien till Tirana.Josif möter oss på flygplatsen när vi landar vid 14.00 tiden för vidare transport till världsarvstaden Berat, en av Albaniens stora sevärdheter. Berat är även kallad ”staden med de tusen fönstren”, detta på grund av sina historiska hus med många fönster som är byggda på terrasser längs klippsidan. Vi bor centralt i Mangalemi kvarteret och äter en gemensam välkomstmiddag på en av Berats trevliga restauranger (M)

    BERAT
  • Dag 2: BERAT, VINGÅRD OCH VANDRING

    En stenbelagd vandringstig ledder oss upp till den befästa staden, där vi besöker Berats urtida moskéer, kyrkor och borgen samt över 300 år gamla ännu bebodda hus. Det är en unik upplevelse som ger en glimt av hur livet var när turkarna och det ottomanska riket härskade över Albanien. Lagom till lunch åker vi buss till vinregionen för Pulez, Serina och Debina viner. Det är framför allt dessa viner som har gjort regionen känd. Här väntar en lättare vandring runt vingården på ca 4-5 km, en rundvisning, provsmakning och lunch med lokala smaker. Albanien är ett intressant vinland, då man var en del av den tidiga vinutvecklingen i Europa. Vinkulturen har dock påverkats kraftigt av det ottomanska riket då vinproduktionen i princip försvann helt för att sedan blomstra en period tills man hamnade bakom järnridån, då vinkulturen återigen fick sig en törn. Idag jobbar man för att höja kvalitén och man fokuserar mycket på de inhemska druvorna. Efter lunch fortsätter vår resa vidare genom vackra landskap mot vårt slutmål för dagen, stenstaden Gjirokaster. Lagom till middag kommer vi till vårt hotell som ligger i den gamla stadskärnan. Gjirokaster är en världsarvsstad tack vare den särpräglade ottomanska arkitekturen från 1600-talet. Hundratals boningshus med karaktäristiska tak av sten, träbalkonger och vita stenväggar. Vandring: ca 3 km i Berat ca 120 m upp och ner och ca 4-5 km vid vingården (F, L)

    BERAT, VINGÅRD OCH VANDRING
  • Dag 3: GJIROKASTER

    Idag ska vi vandra på landsbygden utanför Gjirokaster och i Antigoneia, den antika staden som grundades av fältherren Pyrrhos, kungen av Epirus. Ruinerna breder ut sig över en hög bergsrygg och platsen ger oss en dramatisk utsikt över Drinosdalen med omgivande berg. Vi vandrar vidare till en by för att få insyn i livets utmaningar ute på landet i dagens Albanien. Vi besöker en familj som även tar emot oss som matgäster, det blir ett speciellt möte där vi får höra om familjens egen historia, deras odlingar och se oss omkring på gården och i den lilla byn. Tillbaka till den vackra Unesco-staden Gjirokaster, kallas även staden som glimmar eftersom kalkstenen på gågatorna och taken på stenhusen skimrar när det regnar. Vi lär känna ”staden med tusen steg”, byggd på de branta sluttningarna i Drinodalen tillsammans med vår guide. Vandring: ca 10 km 100 m upp/ner (F, L)

    GJIROKASTER
  • Dag 4: BLÅ ÖGAT - BUTRINT, HIMARE

    Vår buss tar oss genom dalar och över berg till ett naturfenomen som kallas ”Blå ögat”. Kristallklart blågrönt vatten bubblar hela tiden upp till ytan från en 50 meter djup underjordisk källa. De blå och gröna nyanserna vid källan är nog något av det mest intensiva vi har upplevt. Efter vandringen fortsätter vi med buss till kusten vid Ksamil och Joniska havet. Vi äter lunch på en av serveringarna längs den vackra havsbukten innan vi reser tillbaka i tiden då vi besöker Butrint, en stor och mycket stämningsfull arkeologisk fyndplats, drygt 3000 år gammal. Butrint har varit både grekisk koloni och romersk stad. Det är en fantastisk och fantasieggande upplevelse att dröja en stund i amfiteatern, att flanera bland pelare och portaler och i det gamla badhuset som omges av frodig grönska och där salta, varma havsvindar sveper in. Även Butrint är upptaget på Unescos världsarvlista. Resan fortsätter utmed Joniska havet till Himare, en liten badort vid den albanska rivieran. Vi checkar in på vårt hotell till kvällen, lagom till middag. Vandring till Blå Ögat: ca 5 km 20 m upp/ner; promenad i Butrint: ca 4 km 50 m upp/ner (F, L, M)

    BLÅ ÖGAT - BUTRINT, HIMARE
  • Dag 5: HIMARE

    Idag tar vi en liten paus och kopplar av vid havet. På förmiddagen finns tid att njuta av stranden och det turkosblå vatten på egen hand. Vill man istället aktivera sig kan man följa med Josif till gammelby Himare, en kortare vandring med fina vyer och gamla hus med nallebjörnar hängande utanför porten. Middag intas på en restaurang med fin utsikt över hela Himarebukten. Vandring till gammelby Himare ca 4,5 km 50 m upp/ner (F, M)

    HIMARE
  • Dag 6: GJIPESTRAND, DHERMI & HAVSVANDRING

    En kort busstur tar oss till Jale strand, där vi startar vår vandring. Vi går längs med kusten norrut mot Gjipe Beach, en av de mer avlägsna stränderna längs den albanska rivieran, känd för sitt kristallklara vatten och oftast blir framröstad som en av Albaniens finaste stränder. Den steniga leden börjar lite brant utför men planar sedan ut och vi får en magnifik vy över havet och omgivningarna. Efter ett dopp i det blå havet fortsätter vi uppåt genom Gjipe-ravinen, där vi bjuds på flera fina utsikter över ravinen och havet. Vi tar stigningen i lugn takt, med flera pauser för att njuta av utsikten över Dhermi badvik och omgivningar. Vi passerar St Theodors kloster som härstammar från 1300-talet, härifrån går vi sedan utför mot Dhermi strand. Lunch intas vid Dhermi strand på en familjägd restaurang invid havet. Efter lunch väntar en kort vandring med fina vyer in till den charmiga byn Dhermi och därefter en bussresa åter till vårt hotell. Middag på en restaurang på kullarna ovanför Himare och njuter av livets goda. Vandring: ca 12 km 200 m upp/ner (F, L, M)

    GJIPESTRAND, DHERMI & HAVSVANDRING
  • Dag 7: LLOARAPASSET, VLORABUKTEN TILL TIRANA

    Vi lämnar Himare och beger oss norrut mot Tirana. Vägen slingrar sig uppför Llogarapasset som ligger i naturparken med samma namn. På väg upp genom passet passerar vi svettiga cyklister som utmanar allt vad mänskliga muskler heter, en hästfamilj och ett gäng små marknadsstånd som säljer honung och oregano. Vi stannar i Logara-passet ca 1040 möh och gör ca en timmes vandring längs skogsstigar. Lunch på en fiskrestaurang i Vlorabukten där adriatiska havet möter joniska havet. Vidare mot Tirana och vårt trevliga hotell som har ett suveränt läge på huvudgatan i hjärtat av staden, med gångavstånd till alla stora sevärdheter. Hotellet är omgivet av en stor medelhavsträdgård och erbjuder en fin utomhuspool som är uppvärmd av solens strålar. Vi äter en gemensam middag på en av Tiranas trevliga restauranger. Vandring: ca 5 km 50 m upp/ner (F, L, M)

    LLOARAPASSET, VLORABUKTEN TILL TIRANA
  • Dag 8: TIRANA OCH HEMRESA

    Idag väntar Albaniens huvudstad Tirana med sina färgsprakande byggnader. Vi börjar stadsrundturen med en intressant guidad promenad genom de centrala delarna av Tirana med dess fantasieggande arkitektur, vackra parker och gemytliga kaféer. På Skanderbeg torget stod för inte allt för länge sen diktatorn Enver Hoxha staty. Vi ser det mystiska Kvarteret Blloku, den förbjudna staden i det stängda landet, där landets ledare levde skyddat och utan insyn. Vi besöker ”Murgrönans hus”den albanska säkerhetspolisens högkvarter i centrala Tirana, numera museum”. Ingenstans i landet en fristad, ett andrum. En fantastisk sevärdhet, om än med en grym historia. Innan vi åker vidare mot flygplatsen äter vi gemensam lunch på Josifs och hans familjs favoritrestaurang, där vi får smaka på skaldjur och fisk i en härlig blandning. (F, L)

    TIRANA OCH HEMRESA

Karta

Hotell

Övernattning dag 1 - 2

Hotel Portik
Läge: Portik Hotel, beläget i centrala Berat, utmärker sig för sitt exceptionella läge och för sin moderna design. Hotellets restaurang serverar traditionella rätter och på takterrassen finns en trevl...

Övernattning dag 2 - 4

Hotel Fantasy
Läge : Centralt beläget i de historiska kvarteren alldeles intill stadens basar. Rummen: AC, TV, minibar, badrum med dusch, hårtork, vattenkokare. Faciliteter: Bar, restaurang, hiss, terra...

Övernattning dag 4 - 7

Hotel Seaview, Himare
Sea View ligger i Himare och har en säsongsöppen utomhuspool, trädgård, bar och gratis WiFi. Detta boende erbjuder rumsservice och en restaurang. Hotellet har ett privat strandområde. En kontinental f...

Övernattning dag 7 - 8

Hotel Rogner, Tirana
5-stjärnigt hotell i Tirana med strategiska läge med en vacker trädgård. Rogner Hotel Tirana och dess magnifika medelhavsträdgård är en oas av avkoppling och rekreation i hjärtat av Albaniens huvudsta...
Kontakta oss
Adress:
Aclub
Ringvägen 23
134 60 Ingarö